Ajankohtaista

Lähde Loimaan kulttuurikierrokselle Sunnuntaina 30.8.2020, silloin vietetään Varsinais-Suomen museopäivää.

Loimaan Perinnesuksi on myös mukana ja olemme kohde numero 10.

Silloin Teuvo Valve Perinnesuksen ystävien jäsen, Master-tason kiertäjä kertoileemm. ympäri maailmaa tekemistään hiihtomatkoista. Teuvo kertoo myös tarkemmin, miten Australian hiihto voitiin ”hiihtää” etänä ja kuinka hän sen suoritti!

Klo 11 alkaen parakillamme on jo pannu kuumana ja Ketolan Matti sekä Kylä-Utsurin Risto kertoilevat Perinnesuksen toiminnasta ja vastailevat vieraiden kysymyksiin.

Loimaan kulttuurikierrokseen liittyen meilläkin on avoimet ovet Juvalla su 30.8. klo 11-16.

Opastusta ja juttelua on parakin pihalla raikkaassa ulkoilmassa ja sisään parakkiin pääsee turvavälejä noudattaen ja muutama kävijä kerrallaan.

TERVETULOA!

Nurtsimurtsikan MM-21 esikisoissa Suomen maatalousmuseo Saran lähinurmilla kisailtiin laskiaissunnuntaina 23. helmikuuta 2020

Klikkaa linkkiä ja lue lisää… 

https://www.facebook.com/groups/119961914707463

 

 

 

In memoriam

Lähetetty: 12.01.2020
Keneltä: Jouko

Tänään saimme Loimaan Perinnesuksi -yhdistystä koskettavan ja meitä suuresti järkyttävän uutisen. Heinosen Riston tytär soitti ja kertoi isänsä kuolleen.

Risto uupui sairauteensa oltuaan sairaalaassa hoidettavana lähiviikot.

Loimaan Perinnesuksi on ollut olemassa 14 vuotta ja Risto on ollut koko ajan keskeinen toimija ryhmässämme. Viime vuodet hän on ollut puheenjohtajamme, oppaamme, asiakirja-arkiston hoitajamme ja myös luotettava kassanhoitaja.
Riston kekseliäisyys, kierrätys- ja järjestelytaito sekä esimerkillinen valmius talkootyöhön ovat olleet pienelle yhdistyksellemme tärkeitä. Ne ovat olleet vähintään yhtä tärkeitä kuin porukkamme muidenkin aktiivien talkootyöt. Erityisesti Poskiparran Jussin suunnittelu- ja nikkarintaidot yhdistyivät mainiolla tavalla edellä mainittuihin Riston ominaisuuksiin.
Niiden avulla LPS on onnistunut sinnittelemään eteenpäin ja myös kehittymään ja uudistumaan.

Torstaina soitin Ristolle kysyäkseni häneltä Perinnehiihdon ajankohdasta. Auramaan Ville kyseli ja ajattelimme ehdottaa sunnuntaita 23.2. eli laskiaissunnuntaita. Risto vastasi puhelimeen, mutta huomasin, että puhe ei meinannut kulkea. Ajattelin, että on jotain köhää. Sovittiin, että soittelemme myöhemmin uudestaan. Risto huolehti vielä, että meidän pitäis pian kokoontua LPS-asioissa. Sanoin siinä, että eihän tässä mitään kiirettä ole, kun ei ole luntakaan. Tämän vuotisesta Perinnehiihdosta taitaa tulla Tervamestari Jussin ja Napakelkkamestari Riston muistohiihdot.

Ristoa kaipaamaan jää tiiviin perhepiirin lisäksi suuri joukko Loimaan Pyörähuollon asiakkaita, laaja ystävien ja tuttujen joukko, monilukuinen eri keräilyalojen harrastajien porukka sekä erityisesti Loimaan Perinnesuksen ystävät sekä pyöräilyn ja vanhojen pyörien kunnostajat ja harrastajat.

Loimaan Perinnesuksen ystävien puolesta
Jouko Pukki

 

 

Loimaan Perinnesuksen tulevia tapahtumia:

LOIMAAN PERINNESUKSEN NÄYTTELY,

Tapahtumapaikkana on Loimaalla Juvan ulkoilualueen näyttelyparakki Juvan vesitorninmäen alla. Aivan vieressä on grillikatos, missä voi paistella makkaroita.
Tänä vuonna on sama tilanne kuin kuusi vuotta sitten: ei ole lunta.

 

HUOMIO! MUUTOKSIA!

23.2. Laskiaissunnuntaina ja kevään viikonloppuina suksinäyttely on avoinna tilauksesta. Perinnehiihto on siirretty vuoteen 2021 lumitilanteen takia.

 

”HELMIKUUN SARKA-SUNNUNTAI” 23.2.2020: Nyt kisataan nurtsimurtsikassa!

Ennen Sarkasunnutaita voi hiihdellä Nurtsimurtsikkaa jo torstaina 20.2. klo 11–15 Sarka museo pihanurmikoilla.

Laskiaissunnuntaina 23.2. Suomen Maatalousmuseo Sarka järjestää monenlaista ohjelmaa.
LPS on mukana järjestelyissä. SARKA kertoo ensimmäisessä tiedotteessaan tällaista:

Kaikkien aikojen ensimmäiset nurtsimurtsikkakisat järjestetään helmikuun Sarka-sunnuntaina Nurtsihiihdon kilpailuosa on klo 14-15, museon piha-alueella. Kilpailu on avoin kaikille. Kisapaikalta voi lainata välineitä, mutta myös omilla suksilla voi suihkia menemään. Iloinen mieli ja hymy huulilla ovat tässä kisassa vähintään yhtä suuressa roolissa kuin päivän kunto ja välineiden voitelu.

Tule kisailemaan ja haasta kaverisikin mukaan! Ilmoittaudu kilpailijaksi viimeistään torstaina 20.2.2020 museon infoon puh. 02 763 7700 tai info@sarka.fi.

Kisailun järjestävät yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarka ja Loimaan Perinnesuksi ry.

Tässä yhteydessä pitää muistaa myös yleisö. Väkeähän on aina kerääntynyt mukavasti perinnehiihdon katsomoon. Uskomme, ettei yleisö tule nytkään pettymään! Katsottavaa, kuultavaa ja kuvattavaa riittää varmasti jo erikoisista olosuhteista ja mielenkiintoisesta ympäristöstä johtuen.

Mielellämme näkisimme laskiaisena tilaisuuteen pynttäytyneitä LPS-ystäviä ja muita hupimielisiä hiihtäjiä tai kannustajia. Yleisön joukossa liikuskeleva tuomaristo arvioi ja palkitsee asuja ja esiintyjiä.

Toivottavasti edellä mainittu selostus asujen huomioimisesta hiihtopäivän aikana tuo edes pientä lohtua niille, jotka ovat valmistautuneet henkisesti ja varustautuneet Perinnehiihtoon.

Tervetuloa kaikki LPS-ystävät Sarkaan laskiaisena!

 

Jokavuotinen LPS-Perinnehiihto

 

*******************************************

Loimaan Perinnesuksi 10 vuotta -juhlanäyttely

Loimaalla Vesikoskitalossa avataan sunnuntaina 19.2. klo 12 näyttely, jossa esitellään LPS:n toimintaa ja muutenkin hiihdon historiaa viimeisten sadan vuoden ajalta. Esittely tapahtuu museoesineiden, valokuvien ja kirjallisten materiaalien avulla.

Näyttelyssä kävijöiden tutkittavina on myös useiden hyllymetrien valikoima erilaisia urheilukirjoja, enimmäkseen talviurheilusta. Kirjojen ja vanhojen sanoma- ja aikauslehtien  lukemista varten valoisassa näyttelysalissa on mukavia tuoleja ja pöytiä kirjojen alustoiksi.

Salissa on nähtävillä diaesitys, jossa kerrotaan alppihiihdon historiasta.

Näyttely on avoinna joka päivä klo 12-15 sunnuntaihin 26.2 asti.


Juvan ulkoilualueen näyttely on avoinna normaalisti sunnuntaisin klo 11-15

Perinnehiihto Loimaan Juvalla laskiaissunnuntaina 26.2 klo 12-14

Jo totutun tavan mukaan järjestämme jälleen Perinnehiihdon. Siitä saa tarkempaa tietoa tästä Facebookin Loimaan Perinnesuksen ystävät – sivun tapahtumailmoituksesta:

 Tervetuloa hiihtämään tai hiihtoperinnettä kokemaan!

Perinteisissä vanhoissa tamineissa hiihdellään Loimaan Juvalla laskiaissunnuntaina. Monot, sukset ja sauvat saat halutessasi pelipaikalta, omat tekstiilit olisi hyvä olla. Hiihtoon on käytettävissä koko Juvan ulkoilureitti. Latuväki on tehnyt taas Perinnehiihtoa varten Aurinkoladun/Juoruladun Juvantien ja suksiparakin väliselle alueelle. Tasaisella oleva latu on helppo ja mukava hiihdellä. Sen voi ottaa mäkisen ladun lisälenkiksi tai hiihdellä pelkästään tasaisella. Perinnehiihtäjät ovat tavallisesti hiihdelleet vain siinä yleisön näkyvissä ja kuvattavissa.
Yleisölle on tarjolla suksimuseo, tervausnäytös ja Perinnehiihdon katselu.
Hernerokkaa, kahvia ja makkaraa tarjotaan pientä maksua vastaan.
Hiihtäjät saavat ilmaisen hernerokan ja kahvia.
Näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy. Vapaaehtoinen lahjoitus on mahdollista jättää sitä varten olevaan kippoon. Siitä mahdollisesti kertyvät varat käytetään näyttelyn jatkojalostukseen.
Perinnehiihtotapahtuma alkaa klo 12. Tervaus alkaa silloin, rokkaa tarjoillaan ja tamineita puetaan ylle.
Varsinainen hiihtotamineissa esiintyminen alkaa klo 13 ja sitä kestää puolisen tuntia.
P.S. Aikaisempien vuosien malliin meillä on jälleen HIIHTOTAKUU. Vaikka lunta ei olisi yhtään, meillä hiihdetään.
Sateen sattuessa sisällä riittää katsottavaa sekä syötävää +juotavaa ja ikkunastakin näkee takuuhiihtäjien menoa! 🙂

Laskiaissunnuntaina valitaan VUODEN 2017 PERINNEHIIHTÄJÄ yleisöäänestyksellä.
Valintaan vaikuttaa mm. asu ja hiihtotyyli
Voittaja palkitaan!

Jos on kysymistä, tapahtuman järjestelyistä tied. Jouko Pukki p. 0500 324 799

*************************************************

Ystävänpäiväulkoilu Ypäjällä lauantaina  11.2. klo 11-14

Lauantaina 11.2. on Kulttuuri Puomin ystävänpäiväulkoilu, jossa luistellaan, jos kelit sallivat. Rastirata tehdään myös koulun maastoon. Mukavia, kaiken ikäisille sopivia ulkoilurasteja. Tapahtumapaikka Perttulan koulu, kellonaika 11-14. Kunta tarjoaa hernekeittoa, Kulttuuri Puomi myy makkaraa.

LPS-osuutena on tervaushommia ja voidellaanpa malliksi muutamat nykyaikaiset suksetkin. Tuomme näytille myös vanhoja hiihtovarusteita, luistimia ja vähän kelkkojakin.

************************************************

Lahdessa MM-kisojen ”Yleisön omana maanantaina”  järjestämme yhdessä kaupunginmuseon ja Lahti Region -matkailuyhtiön kanssa hiihdon historiaa esittelevän tapahtuman Lahden Kartanon Aino-puistossa. Tapahtumapäivä on maanantai 27.2.2017 klo 10-14.
LPS-ryhmä tuo tapahtumaan näytteille vanhoja hiihtovarusteita ja myös vanhoja monoja sekä suksia halukkaiden kokeiltaviksi. Viritämme Lahden Kartanon Aino-puistoon nuotion, jonka lämmössä tervaamme ja paahdamme puusuksia. Savun ja tervan tuoksua on siis luvassa.

Uusi vuosi 2017

Vuoden 2017 loppiaisena pääsimme mukaan Lahden Hiihtomuseon avajaisiin. Viritimme reilun 20 asteen pakkasessa nuotion museon pääsisäänkäynnin lähistölle. Nuotion lähistölle laitoimme näkyviin vanhoja hiihtovarusteita; suksia, sauvoja ja monoja. Vesikelkan kyydissä meillä oli tervapurkit ja muut puusuksien tervaamisessa ja paahtamisessa tarvittavat varusteet.

Kylmästä säästä huolimatta tervaaminen onnistui hyvin. Toimiamme seuraamassa ja juttelemassa kävi mukavasti asiasta kiinnostunutta väkeä. Saimme vierailta runsaasti uutta tietoa ja kontaktivinkkejä.

Syksy 2016

Syksy kului Juvan näyttelyrakennusta järjestellen ja kalustoa järjestellen. Saimme Tampereelta mm. erinomaisen pöydän Karhu-huoneeseen. Tampereen Siukoselta saimme myös muuta hylly- ja arkistointitavaraa, joka on vielä varastossa.

Kesäkelit 2016

Lumien sulamisen jälkeen seurasi lähes normaali kesä. Näyttelyyn saatiin täydennyksenä valokuvia, kirjoja, suksia, hiihtovaatteita ja hyvä annos monoja käyttö- ja lainavälineiden kokoelmaan. Saunaretkelle pääsimme juhannuksen maissa ja siihen retkeen on useimmiten kuulunut jotain nikkarin töiden esittelyä. Niin tänäkin vuonna, kun isäntä esitteli meille kaikkien perinnesääntöjen mukaan tehtyä heinäharavaa.

Kesäretki tehtiin Turkuun. Vietimme melkein koko päivän Forum Marinum -näyttelyssä. Retki tuntui olevan mieleinen, kun saatiin tutustua rauhassa laivoihin ja laajaan näyttelyyn. Uudistunut näyttely monipuolisuudessaan toi monia muistoja ja tarinoita retkeläisten mieleen. Forum Marinumissa reissun lopuksi saimme kuulla Timo Siukoselta, Puusuksia Suomesta -kirjan tekijältä, uuden kirjansa syntyvaiheista ja sisällöstä. Aihe on kaikille hiihtoa harjoittaneille ja hiihtämisen ja suksien tekemisen historiasta  kiinnostuneille hyvin mielenkiintoinen teos. Kirja julkistetaan 13.10.2016 ja sitä voi jo tilata ennakkoon joko kustantajalta (Docendo) tai LPS-Joukolta.

Siukosiin liittyy toinenkin kesän suurista asioistamme. Urheilukirjailija Markku Siukonen, Timon veli, menehtyi pitkälliseen sairauteen viime keväänä. Markku Siukonen oli tuottelias urheilukirjailija, jonka teoksia on varmasti meistä usean hyllyssä. Urheilutieto 1–2 , Suuri Olympiateos 1–12 , Urheilun vuosikirja 1–32  ja  Urheilumme kasvot   ovat isoja esimerkkejä teoksista, joiden syntyyn Markku Siukonen on ollut osallisena.

Kesästä asti olemme neuvotelleet Markku Siukosen urheilukirjallisen aineiston saamisesta Loimaan Perinnesuksen näyttelyn yhteyteen perikunnan valtuuttaman Timo Siukosen kanssa. Nyt (10/2016) asiat ovat niin pitkällä, että muuttolaatikoihin hyvässä järjestyksessä pakatut materiaalit ovat Loimaalla Vesikoskitalon lämpimässä ja kuivassa varastohäkissä odottamassa jälkikäsittelyä. Jälkikäsittelyllä tarkoitan luettelointia, järjestämistä ja sitä, että osasta materiaalista teemme näyttelyn myöhemmin valittavaan paikkaan.

Tässä on muutamia kuvia edellä kerrotuista tapahtumista:

dsc01391 dsc01403img_9289 img_9297 img_9324 img_9326 img_9365 img_9390 img_9411img_1670 img_2609 img_2958 img_1788

 

 

 

 

Napakelkalla hauskaa pitämään hiihtolomalla
IMG_9893
Ohjuksen muotoinen kelkka kiertää jälleen ympyrän  muotoista rataansa Juvalla. Tai se kiertää aina silloin, ku
n lapsen seurassa oleva aikuinen antaa vauhdin kelkalle. Loimaan Perinnesuksen pihassa oleva napakelkka on vanhoista malleista mukailtu ja Risto Heinonen on tehnyt sen kokonaan kierrätysmateriaaleista.
Napakelkka on vanha keksintö ja oli jo menneinä vuosikymmeninä suosittu lasten huvittelulaite. Kelkan keskustappi, napatolppa  jäädytettiin yleensä meren, järven, lammen tai joen jäähän. Kun jää oli riittävän vahvaa ja tappi lujasti jäätynyt, siihen kiinnitettiin aisa, salko tai pitkä riuku,  jonka ulkopäähän sidottiin kelkka. Sille annettiin ja annetaan nykyäänkin vauhtia keskustapin ympäri kiertäen. Aisan päässä kelkka kulkee hyvää vauhtia, vaikka vauhdin antaja kulkee vain kävelyvauhtia.
Turvallisuusasiat pitää tietysti sopia ennen vauhtien antamista. Kelkan kyytiin saa mennä yksi matkustaja kerrallaan eikä turvanarun sisäpuolella saa olla ylimääräisiä. Juvan ulkoilualueella oleva kelkka on niin korkeareunainen ja hyvin suojattu, että siinä voivat vanhemmat pyörittää varsin pieniäkin lapsia. Naamasta varmasti näkee ja äänestä kuulee, mikä on sopivan hauska vauhti!
Hiihtoloman ajan ja lomalaisten sekä muiden lasten iloksi napakelkka on käytettävissä Loimaan Juvalla sunnuntaista lähtien lomaviikon kaikkina päivinä klo 10 – 17.
 
 

 

 

Huom! OBS! HOX!  Aukioloaika on muuttunut.

Nyt näyttelyyn voi tulla jo aamupäivällä klo 11. Tervetuloa!

Sunnuntai on lumiajan näyttelypäivä klo 11-15

Loimaan Perinnesuksi -näyttely tarjoaa myös  uusia erikoisnäyttelyitä normaalin, hienoisesti täydentyneen ja uudistetun perusnäyttelynsä lisäksi.

Seutu Sanomissa oli juuri juttu LPS-näyttelyistä. Toimittaja huomioi erityisesti tämän talven erikoisnäyttelymme hiihtoaiheisista postimerkeistä ja ex libriksistä.
Koko sivun juttu on luettavissa näköislehdestä sivulta 10.
Luepa ensin ja tule sitten tutustumaan vanhoihin hiihtovälineisiin ja merkkeihin sunnuntainäyttelyissämme.

http://www.lehtiluukku.fi/lehti/seutu-sanomat/_read/13.01.2016/99329.html

100 vuotta talviurheilua Suomessa

Loimaan Perinnesuksella on nyt harvinaisen paljon esiteltävää Juvan näyttelyhallissa ja muualla. Hirvikoskella Loimaan entisen kunnantalon Elias-salissa on juuri nyt pantu esille Lahden hiihtomuseosta saatuja talviurheilukuvia sadan vuoden ajalta otsikolla ”Talviurheilua Suomessa”. Elias-salin näyttely on avoinna viraston aukioloaikoina.
Vesikoskitalon ”Muodin tuulet talviurheilussa” -näyttelyyn on myös mahdollista päästä erikseen sopimalla.
Tervetuloa tutustumaan!

 

Muodin tuulet talviurheilussa

Isoja hiihtokuvia Vesikoskitalon näyttelyssä

Loimaan Vesikoskitalossa on sunnuntaina 25.10.2015 klo 12-16 avoimien ovien iltapäivä. Talossa tapahtuu monenlaista ja useat talossa toimivat harrastajat esittelevät omia erikoisalojaan.

Konserttisalissa on Loimaan Perinnesuksen valokuvanäyttely. Kuvat näyttelyyn on saatu Lahden Hiihtomuseosta poistetuista materiaaleista. Kuvat valitsi ja asetti esille Elina Kinnunen Ateljee Hulmilta.  Seinälle sijoitettujen kuvien lisäksi kuvapöydällä on runsaasti selattavia ja tunnistettavia kuvia.

Kuvien lisäksi salin seinältä löytyvät myös nopeuslaskija Kalevi ”Häkä” Häkkisen Fischerin tehtaan insinöörin kanssa kehittelemät sukset, joilla on menty yli 200 km/h.

Tervetuloa!

PA200433

PA200432PA200435

Hakulinen lähtee kylään Kurkijokelainen-lehteen ja Kurkijoki-museoon

IMG_6865 P7140006 P7140013 P7140024 IMG_6881

Alpon luona Mellilässä

P7130976 P7131013 P7130967 P7130954 P7130950

Pieni iltaretki Mellilään

Maanantaina 13.7. klo 17 lähdemme Loimaan Pyörähuollon pihasta kimppakyydeillä  Alpo Nurmen luokse Mellilään. Alpo on monitaitoinen mies, jolla on kokoelmissaan monenlaista mielenkiintoista. Itse kunnostettuja, kerättyjä ja talletettuja.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja Joukolta ja tietysti Alpolta

Lahden Hiihtomuseosta poistettuja kuvakopioita Loimaalle

IMG_2004 IMG_2013 DSC00599 DSC00619

Loimaalle saatuja kuvia olivat jo tunnistamassa ja hiihtotapahtumia muistelemassa olivat Eino Närvä, Kalevi Vähäkylä ja Reino Heikkilä. He katselivat lähinnä ampumahiihtoon liittyviä kuvia.

 

Kutsu
Loimaan Perinnesuksi ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Loimaan Juvalla Lähteenmäentien varressa olevassa LPS-museorakennuksessa maanantaina 27.4..2015 klo 18.
Esillä ovat sääntöjen määräämät asiat.

Kahvitarjoilu ja näyttelyn uutuuksien esittelyä ennen kokousta.

Tervetuloa!

Loimaan Perinnesuksi ry:n puheenjohtaja

 

KESÄRETKI  SALON SEUDULLE 2014:

Loimaan Perinnesuksen näyttely talvella 2015

Lumi on maassa ja vieläpä aika pysyvänoloisesti. Se on merkinnyt aikaisempina vuosina sitä, että Loimaan Perinnesuksen näyttely avataan suurelle yleisölle.

Näin aiomme tehdä tänä näyttelykautenakin. Alustavasti olemme ajatelleet avata näyttelyn sunnuntaina 4.1.2015 ja jatkaa siitä kohti kevättä joka sunnuntai klo 12-16.

Jotta pystymme pitämään näyttelyn auki, tarvitsemme taas Sinun työpanostasi. Perinteisesti meillä on ollut kaksi opasta/valvojaa Juvan parakissamme sunnuntaiaukiolon ajan.

Vastuuhenkilön tehtävänä on ollut avata parakin ovet, keittää kahvit, kertoa halukkaille kuulijoille näyttelystä ja ulkoilureitistä, huolehtia vieraskirjasta, hoitaa valaistus päälle ja pois, sulkea ovet,…

Näihin tehtäviin kaikki uudet perehtyvät parhaiten ottamalla opasparikseen ”vanhan” kokeneen perinnesuksilaisen.

 

Vuorojen jakoa varten kokoonnumme  heti maanantaina 29.12. klo 12 Juvalle. Silloin on soppalounas, vettä/mehua/maitoa ja leipää. Soppa on luultavasti hernekeittoa, mutta tiedä sitten, vaikka olis jotain muutakin! Kahvit on jälkiruuaksi.

Tervetuloa, Sinua tarvitaan!

Loimaan Perinnesuksen näyttelytoimikunnan puolesta

Jouko

 

P.S  Jos et pääse tähän pikaisesti kokoon kutsuttuun tapaamiseen, mutta haluat valita/saada itsellesi opasvuoron, ota yhteyttä joko vastaamalla tähän s-postiin tai puhelimitse Jouko 0500 324 799.

 

Loimaan Perinnesuksi retkeili Salon seudulla

Loimaan Perinnesuksen väki teki perinteisen kesäretkensä tänä vuonna
keskiviikkona 30. heinäkuuta Salon seudulle.

Matka alkoi Loimaalta Pyörähuollon pihasta ja suuntasimme
ensimmäiseen kohteeseen, joka oli Marttilassa Nostalgiamuseo. Siellä museon
perustaja Aila Aumala toivotti meidät tervetulleeksi kertoen tiivistetysti museosta
ja sen vaiheista. Emäntä lähti kierrättämään meitä laajassa näyttelyssään. Hänellä
oli suurimmalle osalle näyttelyesineistöä oma tarinansa; mistä se oli saatu tai kuka
sitä oli aikanaan käyttänyt. Esiteltävä esineistö oli omina osastoinaan selkeästi esillä
ja tavarapaljous käsitti tärkeimmät arkielämään liittyvät osa-alueet. Moni meistä
jäi hämmästelemään sitä tarmokkuutta, jolla Aumala on yksityishenkilönä pystynyt
hankkimaan laajan tavarakokoelman ja rakentamaan niille laajat esittelytilat.
Vinkkinä saviseutulaisille, että tänne kannattaa tehdä kesäretki vaikka koko perheen

Matkamme jatkui Saloon Astrum-keskukseen ja siellä Salon elekroniikkamuseon
radionäyttelyyn. Tässä Loisto-Toisto-radionäyttelyssä on esillä noin 800 laitetta
aina kidekoneista päätyen putki- ja transistoriradioihin. Valtaosa laitteista oli Salora
Oy:n valmistamia, mutta toki paljon ulkomailtakin tuotettuja radiomerkkejä oli
kattava valikoima. Samalla näimme osan suomalaisen teollisuushistorian kivijalkaa,
pohjautuuhan kännykkäjätti Nokian toiminta paljolti tänne. Moni retkeläisistä löysikin
juuri samanlaisen radion, joka omassa kodissakin on vuosikymmenien ajan tuonut
tuoreimmat uutiset tai muut mielenkiintoiset kuulumiset ja musiikkikappaleet
kuulijan korviin. Allekirjoittanutkin löysi syntymäkotinsa vanhalle 1940-luvun
Telefunkenille kaiman juuri tällä museokierroksella. Meitä ilahdutti myös se, että
Mellilän radio- ja puhelinmuseon kokoelmat ovat täällä hyvässä tallessa ja kaikkien
nähtävillä.

Retkipäivämme matkanjohtaja Jouko Pukki esitteli meille asiantuntevasti Salon
kaupungin nähtävyyksiä sekä matkalla radiomuseolta ruokapaikkaan että lounaan
jälkeen ennen ajelumme jatkumista Perniön suuntaan.

Perniössä ensimmäinen kohteemme oli vanhan tavaran osto- ja myyntiliike Maurin
makasiini. Täällä 13- miehinen ryhmämme hajaantui myymäläalueelle kukin oman
mielenkiintonsa mukaisesti. Ostettavaa olisi riittänyt vaikka kuinka paljon niin liikkeen
sisätiloissa kuin piha-alueellakin. Jotakin pienimuotoista toki mukaamme tarttui; joku
löysi minihohtimet, toinen taas vanhoja postikortteja, joiden postimerkit ja –leimat
olivat ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Täältäkin löytyi monelle tuttua tavaraa.
Vastaavaa oli jo kotona varastojen uumenissa. Näistä syntyikin monta muistorikasta
tarinaa retkikaverille kerrottavaksi.

Pieni muutaman minuutin automatka makasiinilta johdatti meidät seuraavaksi
Timo Lapilan keräilykohteeseen muovikassimuseoon. Täällä saimme kuulla
mielenkiintoisen esittelyn kassien alkuajoista nykypäivään: miten muovimateriaalit
ovat muuttuneet, mitä erilaisia kantokahvoja kasseissa on käytetty, mitä eri tehtäviä
kasseihin painetuilla kuvilla ja teksteillä on ollut ja miten ne ovat aikojen saatossa
muuttuneet. Esittelyn jälkeen tutkimme omatoimisesti vielä esillä ollutta laajaa
materiaalia. Oli kiva selata mm. Olympia-aiheisia kasseja ja erilaisten kisamaskottien

Kotimatka alkoi Muurlan, Perttelin, Kuusjoen ja Kosken kautta takaisin Loimaalle.
Auringonpaahteinen retkipäivämme muuttui Loimaalle tultaessa illan pilvipoudaksi
ja osittain kaivatuksi leppeäksi kesäsateeksi. Joukon ja Heinosen Riston laatima
retkiohjelma oli toteutunut viimeistä piirtoa myöten. Kiitokset heille järjestelyistä.

Tulevaa kesän 2015 retkeä odotellen

Eero Ristimäki

 

Loimaalta Lappiin vaeltamaan kuvien ja kertomusten kautta

Loimaan seudulta on lähdetty vaeltamaan Lapin selkosille jo yli puoli vuosisataa. Lapin lumo sai valtaansa monia kesä- ja talvivaeltajia, jotka rinkkoineen ja ahkioineen ovat suunnistaneet Lapin erämaissa viikkoja autiotuvalta toiselle ja välillä laavussakin yöpyen.

Tällaisia omien polkujensa kulkijoita on Loimaan pääkirjastossa kertomassa vaelluksistaan heti pääsiäisen jälkeisen tiistain iltana. Matti Tapio muistelee 1960-luvun vaelluksia ja Heimo Hongisto sekä Risto Kaukasoina kertovat lähivuosien kokemuksiaan Lapin tuntureilta. Kaikilla on myös runsaasti kuvia näytettävänään. Matti Tapiolla on omien kuviensa lisäksi paikkakunnan kuuluisan Tunturisuden, edesmenneen Veikko Hulkon otoksia hiihtovaelluksilta.

Loimaalta Lappiin –tilaisuus on Loimaan pääkirjastossa ti 22.4.2014 klo 18 alk.

 

Pieni hiihtäjä Loimaalla 1986

Perinnesuksihiihto su 23.2. klo 12-16
Loimaan Perinnesuksen toiminnassa on nyt kiireinen heinäaika. Jonkun mielessä se voi tarkoittaa heinikossa hiihtoa, kun ei ole lunta. Jäällä hiihtoakin on Jussi kehunut.
Muusta kiivaasta toiminnasta mainittakoon ihan mukavan suosion saavuttaneet sunnuntainäyttelyt ja maanantaina 17.2. Loimaan pääkirjastossa avautuva hiihtokuvanäyttely. Koulujen hiihtoloman lopuksi on sunnuntaina 23.2. Loimaan Juvalla Perinnesuksen ympäristössä kovasti toimintaa. Vesitorninmäki on liukujille valmiina, grillikatoksella on tulet ja parakin ympäristössä tapahtuu: Poskiparran Jussi tervaa ja paahtaa suksia, viereisellä pellolla hiihdetään vanhoissa hiihtotamineissa ja kamerat raksuvat. Perinnesuksen parakissa oleva näyttely on tietysti myös avoinna. Kahvia saa ja maksu on vapaaehtoinen mutta toivottava. Vanhoissa tamineissa hiihtäjille tarjotaan kahvit ja makkara. Tuomme esille myös lainattavia suksia. Vanhat hiihtovaatteet olisi hyvä olla omasta takaa. Toiminta alueella tapahtuu tietysti osallistujien omalla vastuulla.
Tervetuloa perinteiseen mukavaan tapahtumaan!
Saa jakaa!

Omat hiihtokuvat esiin

Loimaan Kamerat ry ja Loimaan Perinnesuksi kokoavat parhaillaan valokuvanäyttelyä Loimaan seudun hiihtokuvista. Tämän kotiseutu- ja hiihtoaiheisen näyttelyn kuvia kerätään yhtä hyvin hiihdon ja valokuvauksen harrastajilta kuin myös tavallisilta näppäilijöiltä.

Kuvat, joita toivotaan löytyvän, voivat olla hiihtoretkiltä, mäenlaskuista, kilpailuista, kouluhiihdoista tai perheen omista suksimisista. Kuvat saavat olla vanhoja tai tuoreita. Pääasia, että niissä on jotain ”meidän omaa”; lähiseudun ihmisiä tutuissa tai vaikkapa Lapin maastoissa, tiukkoja tilanteita, huumoria, dramatiikkaa jne.

Näyttely avataan Loimaan pääkirjastossa 17.2. ja sen on määrä kestää maaliskuun loppuun. Osa kuvista suurennetaan A4 -paperikuviksi kirjaston näyttelyseinälle ja kaikki valitut kuvat näytetään diaesityksenä kirjastossa seinään heijastettuina.

Kuvia voi toimittaa 4.2. 2014 mennessä kameraseuran sihteerille Raija Tuomiselle sähköpostilla yhdistys(at)loimaankamerat.fi tai LPS:n Jouko Pukille pukkijouko(at)gmail.com , p. 0500 324799(Jouko) tai Loimaan Kamerat ry:n sihteeri: Raija Tuominen p. 040 703 8887 raija.tuominen(at)datainfo.inet.fi

Kuvia voimme skannata (laittaa tietokoneella käsiteltävään kuntoon) myös LPS-näyttelyssä sunnuntaisin (26.1. ja 2.2.) klo 12-16 . Siellä käydessä kuvan saa sitten heti takaisin itselleen.

Näytähän kuviasi, kun et kerran vielä pääse hiihtämään!

Loimaan Perinnesuksi auki tavallisesti sunnuntaisin klo 12-16 ;

Loppiaisena ma 6.1.2014 klo 12-16 aloitetaan

Loimaan Perinnesuksen esite (Klikkaa sinisestä esite näkyviin)

Tällä esitteellä on vapaa kopiointioikeus. Kopioiminen on jopa suositeltavaa ja toivottavaa. Meillä on varaa vain hyvin suppeaan ja pienimuotoiseen tiedottamiseen. Sinä voit auttaa meitä: Kopioi muutama esite, pistä esim. työpaikkasi, kaupan, harrastusporukan tai seuran ilmoitustaululle. Käy netti- tai Fb-sivuillamme, tule itse käymään, kokoa porukka (Tyky-, eläkeläis- tai muu porukka). Tule loimaalaiseen viihtyisään 2 km kaupungin keskustasta sijaitsevaan ulkoilu-, liikunta- ja kulttuuripaikkaan. Ota yhteyttä ja sovi opastuksesta, tervetuloa!

Loppiaisena ma 6.1.2014 klo 12-16 avautuu LPS !

Joulukuun alussa pidettiin kokousta. Siellä sovittiin talven sunnuntaisista opastusvuoroista. Eero kirjasi asioita muistiin ja vuorolistasta tuli seuraavanlainen:

6.1.2014 Risto Heinonen
12.1. Matti Tapio
19.1. Juho Poskiparta
26.1 Jouko Pukki
2.2 Eero Ristimäki
9.2 Jouni Haapala
16.2 Kalle Kaskiluoto
23.2 Pertti Lehtonen Täksi sunnuntaiksi on suunniteltu myös Perinnesuksihiihto eli se, kun hiihdetään vanhoissa tamineissa aurinkolatua eli sitä tasaista peltoa siinä Juvalla.

Huom. kaikki LPS-ystävät! Listalle on joka sunnuntaille merkitty vain yksi nimi ”perusporukasta”. Heille passaa ilmoittautua kaveriksi. Vietähän muutama tunti rauhassa näyttelyssämme kokeneen oppaamme kaverina. Yhteystiedot löydät meiltä, jos sinulla ei ole niitä muuten. Varaahan vuorosi siis suoraan ko. sunnuntaioppaalta!
Tervetuloa mukaan!

Vierailuaikoja näyttelyymme voi taas varata ryhmille.

Torstaina 21.11. klo 13 ja klo 18 voit tulla katsomaan kesäisiä kuvia. Niitä on otettu kesän reissuilta Huittisten suuntaan ja Ypäjän saunareissulta. Kuvia on myös aika runsaasti syksyisestä näyttelyparakin ympäristön ja sisällön järjestämisestä. Niin ja tietysti on paljon kuvia Tumman veden päällä -elokuvan ensi-illasta. Kuvia katsellaan isolta valkokankaalta niin, että kaikki näkevät.

Worldloppet-mastereita kuvattavina

 

Juvan ulkoilualueen suksiparakki uudistui taas viikon tiiviin talkoilun tuloksena. Juvantielle asti näkyy näyttelymme nimikyltti vaakunoineen ja Matti Tapion tekemä suksitaideteos. Rakennuksen ympäristökin siistittiin risuista ja vesoista. Ulkoa kaikki on siis taas valmista.

Sisällä parakissa kaikki näyttelytilat on siistitty ja osittain ne on myös laitettu vallan uuteen uskoon. Järvisen suksille on oma lumivalkoinen huoneensa ja ennen näkemättömiä esineitä on viritelty teemahuoneisiin. Käytävien kuvia ja julisteita on myös vaihdettu. Kirjavalikoimamme kasvamisen myötä suunnitelmissa on luku- ja keskusteluiltapäivien aloittaminen esim. torstaisin klo 12- 15 ja mahdollinen pienimuotoinen kirjojen lainaaminen kotiin rauhassa lukemista varten.

Näyttelykausi alkoi Worldloppet- hiihtäjien vierailulla. Pitkien matkojen hiihtomasterit olivat Hiihto-lehden haastateltavina. Maailmankävijät toivat kansainvälisen tuulahduksen näyttelyymme. Hiihto-lehteä tässä sitten vain odotellaan.

2.10 heti masterien jälkeen saimme vieraaksemme toista kymmentä perinnepiiriläistä. Heidän iloinen ja näkemäänsä tyytyväinen porukkansa oli ensimmäinen varsinainen opastettava ryhmä, joka vietti myös oman rattoisan kahvihetkensä Karhu-huoneessa.

Loimaan Kokoomuksen seniorien perinnepiiri

Tästä se meidän talvikautemme siis alkaa ja uudet ryhmät ovat tervetulleita. Sunnuntaiset 12-16 kaiken kansan aukiolot aloitamme, kun lumi tulee kunnolla maahan. Tulkaahan käymään!

Keminmaassa Tumman veden päällä -ensi-illassa

Selostus löytyy oikeasta reunasta Navigaatio-osastosta ”Tumman veden päällä -elokuva”

 

Loimaan Perinnesuksen retki Huittisiin ja Sastamalaan

Heinäkuun viimeisen päivän aamuaurinko lämmitti jo mukavasti, kun 15-miehinen ryhmämme nousi taksibussiin Loimaan Pyörähuollon pihassa kello 9. Perinnesuksen jokakesäinen retki suuntautui tänä vuonna Huittisiin ja Sastamalaan.

Ensimmäinen vierailupaikka oli Huittisten Pahkaparatiisi, jossa isäntä Mauno Suonpää toivotti vieraat tervetulleiksi. Pihaan oli kirjoitettu vierailupäivän täydellinen päiväys ja opastuksen tilanneen Eeron koko nimi luonnosta löydetyillä kirjainmerkeillä. Siitä Pahkaparatiisin ihmeellinen maailma alkoi Mauno-isännän kertoillessa, mitä erikoisuuksia suurimmassa osassa esineitä oli nähtävissä. Oli eläinten naamoja, kalojen muotoja, numeroita tai kirjaimia, joissa oli eri värejä koko paletin täydeltä. Kuuntelimme isäntäämme välillä jopa hämmästyksestä mykistyneinä, välillä toki tarkentavia kommentteja tai kysymyksiä tehden. Suuri esittelyhalli, Suonpään vanha kotitalo sekä kahviona toimiva entinen navettarakennus pursusivat eteemme mitä erilaisimpia puun luonnonmuotoja. Pihassakin niitä vielä oli: kasvava viisilatvainen kuusi tai kierteellä kasvava leppä. Kyllä oli melkoinen paikka. En olisi uskonut, jos en olisi itse kokenut ja nähnyt.

Keskipäivällä retkeläiset saapuivat Pyhän Olavin kirkolle Vammalaan. Reippaasti siirryimme kirkon penkkiin, sillä kirkon esittely oli juuri alkamassa. Saimme kuulla kirkon historiasta kattavan katsauksen aina varhaisesta keskiajasta nykyhetkeen. Toinen opas jatkoi esittelemällä Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan tekemää kirkkotaidetta kuva kuvalta. Näiden jälkeen tutustuimme kirkkosaliin vielä omakohtaisesti ja kiersimme pyhätön myös rauhassa ulkopuolelta ihaillen sen komeaa paanukattoa, katonrakentajien veistotaitoa ja rohkeutta korkealla työskentelyyn ja erityisesti paanujen muodostamia kuvioita.

Suksiväen seuraava kohde oli Heinon kotileipomon ruokala. Antaumuksella kävimme nauttimaan talon antimia ja murkinointi jälkiruokineen kestikin reippaat kolme varttia.

Ajoimme seuraavaksi Vammalan traktorimuseoon. Monelle avautui lapsuus- ja nuoruusajan työkonekavalkadi. ”Tämän koneen tunnen kuin omat taskuni. Meillä oli kotona samaa tyyppiä oleva Fordson”, kuulin jonkun meistä todenneen. Risto oli jo polviasennossa vanhojen polkupyörien edessä. ”Aivan uusi merkki minullekin, joku A. Selänne tuossa lukee”, totesi mies ja tallensi muistioonsa merkin ääriviivoja.

Myöhästyneet iltapäiväkahvit hörpimme Sirkan ja Eero kesäpaikassa Kiikassa. Kiireettömän ryhmän näin ollessa koolla saimme myös selville sen ryhmän jäsenet, jotka voivat lähteä elo-syyskuun taitteessa Tumman veden päällä –elokuvan ensi-iltaan Keminmaalle. Näillä näkymin viisi miestä sinne ehtii ja junalippuja pitänee lähteä varaamaan aivan lähipäivinä. Elokuvan ensi-ilta on Loimaalla 6.9.

Huittisissa paluumatkalla kävimme vielä ihailemassa satakuntalaista kesämaisemaa ja Kokemäenjoen laajaa uomaa monen entisenä tanssipaikkana paremmin tunteman Ripovuoren laelta. Mahtavat on maisemat pitkälle Kokemäen suuntaan.

Tämän jälkeen vielä vajaa tunti autokyytiä ja kellon lähetessä iltaseitsemää olimme taas Loimaalla.

Hyvällä iloisella porukalla tehty retki tuntui onnistuneen – aivan kuin joka kerta, kun reissuun on lähdetty. Minne seuraavaksi? Mietitäänpä ystävät sitä kukin tykönämme.

Eero Ristimäki

Talviturkin napit aukesivat!

Oltiin kesän ensimmäisellä yhteisreissulla Ypäjällä. Kimppakyydeillä lähdettiin Esan kutsumina mökille. Halukkaat saivat saunoa ja uida. Esa K., Risto J. ja Jouni olivat ainoat hurjat uimarit. Me muut vaan löysäiltiin vähän turkinnappeja. Ja vyötä. Esa R. oli nimittäin laittanut vankat eväät: oli kaht lai voileipää, piirakkaa ja muuta makiaa. Niin ja isosta pannusta oikein porokahvia. Ja makkaran kyytipoikana saimme kotikaljaa.

Risto J:n johtamassa kokouksessa keskusteltiin syksyn mahdollisesta elokuvareissusta, kesäretkestä eikä pal muuta puhuttukaan. Kesäreissun ajankohta on heinäkuun puolivälin ja elokuun alun välimaastossa. Suuntana on Eeron tuntemat kulmat Loimaalta pohjoiseen. Mennään siis Vammalan suuntaan. Eero lupasi tutkia ja suunnitella aikataulua ja käyntikohteita tarkemmin.

Iloinen kokoontuminen päättyi tyytyväisten miesten taputellessa isäntää selkään avokämmenellä.

Palaillaan taas pian yhteisiin juttuihin!

Lumet suli!

Lumet katosivat aika äkkiä. Huhtikuun alku meni aurinkoisissa merkeissä ja höpölatu oli hyvässä kunnossa ja varsin ahkerassa käytössä. Laduntekijät keksivät vetää peltolenkit yhteen Juvan ladun kanssa ja niin tuli siihenkin mukava lisä.

Näyttelyssämme kävi vuoden 2013 kevätpuolella yli 500 vierasta. Se oli ihan hyvä luku, kun koululaisia ei käynyt kuin parista koulusta. Bussirahat oli kuulemma leikattu, joten eivät päässeet tällaiseen ilmaiseen kotiseutukohteeseenkaan. Hirvikoskelta sentään päästiin kävelemällä näyttelyyn niin Opintieltä kuin Hirvikosken koulustakin. Niinijoen koulu piti hiihtokisansakin Höpöladulla

Talkooporukka oli likimain entisellään muuten, paitsi että Karhun Olli poistui joukostamme varsin lyhyen, mutta rankan sairauden uuvuttamana. Kunnioitamme pitkäaikaisimpien talkoolaistemme joukkoon kuuluneen Ollin muistoa. Herrasmies-Ollin hyväntahtoinen hymy, huumori ja uskollinen osallistuminen talkoisiin jää muistoihimme.

Kesäretkistä ei ole vielä päätetty, mutta tuotantopalaveri aiheesta on jo pidetty. Seuraillaan tätä kotisivuamme, LL:n seurapalstaa ja käydään Pyörähuollossa. Niistä lähteistä jos ei asiat selviä, niin ei sitten mistään!

Hyvää kesää!

 

 

Kevään odotusta

Loimaan Perinnesuksen sunnuntainäyttelyt ovat ohi tältä talvelta.

Kiitos kaikille näyttelyssä kävijöille, esineiden lahjoittajille ja muille toimintaamme seuranneille ja tukeneille. Kiitokset myös ympäristömme parantajille; parkkipaikan auraajille, pulkkarinteen ja latujen tekijöille,nuotiopaikan huoltajille, oppaille, tapahtumien järjestäjille, …

Suuret kiitokset myös tiedotusvälineille ystävällisestä suhtautumisesta toimintaamme ja tempauksiamme kohtaan. Paikoitellen kyseenalaisen hiihtoon liittyvän lööppijulkisuuden vastapainoksi meistä kertovat juttunne ovat olleet kiinnostavia, liikuntamyönteisiä ja ulkoliikuntaan innostavia. Kiitos LoimaanLehti, Turun Sanomat ja Turun Radio !

Kiitos Loimaan kaupunki, että saamme käyttää Juvan parakkia.

 

Nappulahiihtoa elokuvasuksilla

Suksisunnuntaina 17.3. Juvalla perheen pienimmät pääsivät kokeilemaan hiihtoa Lapissa elokuvanteossa käytetyillä suksilla.Höpöladulla oli hyvä hiihdellä, kun sunnuntaina oli pientä pakkasta ja auringonpaistetta.

Lapset saivat muistoksi hiihtolusikan, kun kiersivät vähän lenkkiä peltoladulla.

Vanhempia ja isovanhempia oli mukavasti välittämässä hiihtoperinnettä nuoremmilleen.

Kevättalven ilmoituksia:

Vielä 10.3. ja 17.3. pääsee su klo 12-16 tutustumaan jatkuvasti uudistuvaan Loimaan Perinnesuksen näyttelyyn. Su 10.3. paikalla ovat lähes kaikki LPS-aktiivit kertailemassa kuluneen talvikauden tapahtumia ja suunnittelemassa tulevia juttuja. 17.3. jälkeen ryhmissä kävijöitä, lahjoituksia, ideoita ja hiihtojuttuja otetaan jatkuvasti vastaan. Tiedustelut 0500 324 799 (Jouko).

Tervetuloa näyttelyymme!

*****************************************

Tumman veden päällä

Eero Piitulainen vieraskirjan täytössä.

Peter Franzénin kirjaan perustuva ja hänen ohjaamansa elokuva on kuvattu Keminmaalla. Kesäkuvauksissa oli Loimaalta Riston Tunturi-pari ja nyt päättyneissä talvikuvauksissa oli Loimaan Perinnesuksen varastoista suksia, sauvoja, voiteita ja tekstiilejä. Raimo Peiposelta saadut 1970-luvun lopun lasten ja nuorten sukset olivat näkyvästi esillä, kun urheilukauppaa lavastettiin. Kauppaa somistivat myös monet mainosjulisteet, muun mm. meidän Karhu-taulumme.

Riina Sipiläinen Solar Filmsin tuotantotiimistä haki ja Eero Piitulainen palautti kaikki lainaamansa välineet sovitusti ja hyvässä kunnossa takaisin kokoelmiimme. Ekstrana saimme meille uusia julisteita ja parit sukset. Kaksissa suksissa oli jopa Pikku- ja Iso-Peten eli Olavi Angervon ja Peter Franzénin nimikirjoitukset.

Yhteydet elokuvaporukkaan ja sen kuvaamaan aikaan sopivien hiihtovarusteiden etsintä on ollut meillekin mielenkiintoista ja mieluista puuhaa. Asia on kiinnostanut tiedotusvälineitä ja olemme sitä myöten saaneet mukavasti julkisuutta myös näyttelyllemme. Toivottavasti olemme voineet olla avuksi elokuvankin tarvitseman julkisuuden edistämisessä.

Talkooporukkamme odottaa innolla syksyä ja sitä, että pääsemme katsomaan valmista elokuvaa. Suunnittelemme menevämme katsomaan elokuvan yhdessä. Jos ei mahduta pohjoisen ensi-iltaan, niin sitten mennään porukalla Loimaalla elokuviin.

Kiitos Kitee Ski Oy ja Harri Kirvesniemi, kun neuvoit filmiporukkaa ottamaan yhteyttä meihin!

 

Höpöhiihtoa Juvalla –

Höpöhiihtoladun aukaisija Ukrainasta

Tanya Ukrainasta pääsi aukaisemaan latua lumimyräkän jälkeen Loimaan Juvalla 3.3.2013.

Lumimyräkkä peitti ladut, mutta konemiehet kunnostivat viralliset reitit nopeasti. Loimaan Perinnesuksen Höpöhiihtolatua hiihdettiin kuitenkin auki perinteisellä tavalla. Yllättäen ladun aukaisuun saatiin vieras ulkomailta, kun ukrainalainen Tanya Kazantseva halusi kokeilla hiihtämistä Loimaan laduilla. Tanya kertoi halunneensa jo usean vuoden ajan kokeilla, millaiselta suksilla liikkuminen tuntuu. Nyt siihen tarjoutui tilaisuus, kun hän lainasi sukset LPS-varastosta ja sai alkeisopetuksen Ulla Pukilta.
Höpöladun hiihtäjät menivät melkein koko matkan peräkkäin latua avatessaan, mutta jatkossa on mahdollista hiihdellä myös rinnakkain. Elämänsä ensimmäistä kertaa hiihtänyt Ukrainan Tanya pääsi juonesta ja hiihtorytmistä kiinni nopeasti. Siksi hän halusikin pian vauhtia ja Juvan grillikatoksen töppärää pari kertaa laskettuaan hän menikin ja laski vesitorninmäen rohkeasti alas. Aurinkoisilla Juvan lumilla oli todellista hiihdon riemua.
Ulkoliikunnan ilo on kansainvälistä ja siitä voi vielä nauttia hetken tänä talvena. Ylös, ulos ja lenkille, sano Tarvajärvi.

Tuulikki ,seuranaan Tarmo, kokenut laduntekijä muutaman vuoden takaa, hiihtelemässä Juvan aurinkoladulla.

Höpölatu

Pari viikkoa sitten Loimaan Lehden toimittajakolumnissa Maija Paloposki kirjoitti ystäviensä kanssa harrastamastaan höpöhiihdosta. Siinä hiihdellään rinnakkain rauhallista jutteluvauhtia ja nautiskellaan.
Loimaan Perinnesuksen pihapiiristä lähtee nyt Juvan ulkoilureitin viereiselle pellolle tehty höpölatu. Latua voi myös kutsua aurinkoladuksi, koska nyt alkavat säätietojen mukaan ainakin parin viikon kauniit hiihtokelit. Näin keväällä se tarkoittaa luultavasti myös auringonpaistetta ja tasaisella peltoladulla on mahdollisimman paljon paistetta.
Höpölatu on tarkoitettu kaikille rauhallisesta hiihtelystä pitäville. Helpolle mäettömälle ladulle on myös perheen pienimpien mukava mennä opettelemaan hiihdon alkeita. Muutaman sadan metrin mittainen latu kiertää pellon kahdeksikon mallisesti. Kaksi latua on tehty tampatun reitin molempiin reunoihin ja keskellä voi mennä luisteluhiihtoa. Parhaimmillaan reitille sopii siis kolme höpöttäjää rinnakkain.
Hymyä huuleen ja höpövauhtia hiihtelemään!

http://areena.yle.fi/radio/1819326

 

Perinnesuksihiihto 3.2.2013

Loimaan Juvan ulkoilualueella hiihdettiin vanhoissa
varusteissa . Kuuselan Esa oli kutsunut Loimaan alueen kokeneet ja useita pitkien matkojen hiihtoja kolunneet hiihtäjät paikalle ja nämä pistivät päälleen vanhoja kamppeita, vanhat sukset jalkaansa ja iloisen hiihtoilmeen kasvoilleen. Sitten ei muuta tarvittukaan kuin sopiva lenkki Juvan suksinäyttelyn viereisellä pellolla. 15 hengen porukka kiersi parin sadan metrin latua niin kauan, että kaikki innokkaat kuvaajat lehtiväen ohella kerkisivät saada talletetuiksi runsaat kuvamuistot tyylikkäästä hiihdosta.
Juho Paloposki järjesti suksien tervausnäytöksen, Hänen nuotionsa ääressä saivat monet suksiparit kauniit tervapohjat.
Näyttelyyn tutustuneet saivat opastusta Worldloppet-kävijä Taunolta, Veikolta ja Eerolta.
Kylä-Utsurin Risto paistoi taitavasti tikkutulella Kuuselan Esan ostamat makkarat. Kahvit ja makkarat tuntuivat maistuvan mukavasti aurinkoisessa parin pakkasasteen kelissä hiihdetyn lenkin jälkeen.
Suunnilleen koko talkooporukkamme oli tekemässä tätä n. sata kävijää koonnutta tapahtumaa.
Tekijöille jäi kovin hyvä mieli. Vaikutti siltä, että samanlainen olo oli myös kävijöillä.
 
Suurkiitos kaikille osallistujille!
 
T. Loimaan Perinnesuksen talkooporukka
 

Näyttelykausi 2013 alkoi

Suunnittelukokouksessa sovittiin mm. opasvuorot:

13.1.2013 Markku N ja Eero R
20.1 Juho P ja Esa K
27.1 Risto H ja Jouko
3.2 Tauno H ja Veikko N
10.2 Teuvo V ja Matti T.
17.2 Matti K ja Risto K-U
24.2 Pertti ja Jouni Huovinrinteellä Jouko, …
3.3 Kalle K ja Risto H

Rokkaa, asiaa ja pannukakkua.

 

Tulevan kauden tapahtumia:

24.2. Huovinretki, Loimaan Perinnesuksen näyttely PorPr:n

Sotilaskodissa klo 9-20

Huovinrinteen sotilaskodissa oli Loimaan Perinnesuksen liikuteltava näyttely. Siellä oli runsaasti suksia viimeisten 90 vuoden ajalta, paljon erilaisia sauvoja, monoja sekä esimerkkejä lukemattomista erilaisista siteistä, joita on Suomessa käytetty. Hiihtotekstiilejäkin oli näytteillä ja myös vanhoja julisteita.

50. Huovinretkellä oli tunnelmaa. Yli 1700 hiihtäjää nautti harjumaisemista, kauniista säästä ja hiihtämisestä. Me esittelimme iloksemme suksia sotilaskodissa yli 150 kiinnostuneelle. Kiitos hyvästä näyttelypaikasta ja järjestäjille hyvin hoidetuista järjestelyistä! Sotilaskodin väelle Kiitos ystävällisyydestä ja monenlaisesta avusta!

 

 

Tutustumisretket

 

Siiri Rantasen patsaalla Lahdessa Loimaan Perinnesuksen joukko (kuva Teuvo Valve)

Suomen Moottoripyörämuseo (kuva Jouko Pukki)

Lähdettiin Lahteen 22.11.2012

 

 

Lahden Hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma oppaanamme (kuva Jouko Pukki)

Loimaan Perinnesuksen väki sivistyy entisestään

 

Loimaalta lähti Kivirannan Raunon taksi torstaina 22.11 kohti uusia seikkailuja. Vasta oltiin kyllä oltu suksimestari Esa Raaskan luona Ypäjällä ja Porin Prikaatin Porilaismuseossa ylil. Heikki Saarisen asiantuntevassa opastuksessa. Mutta lisää perinnetietoa oli tulossa: Lahden Hiihtomuseossa on erinomaisen perusnäyttelyn lisäksi tarjolla erikoisnäyttely , Suomen suksi – Suksisepästä teolliseen muotoilijaan. Näyttely on avoinna vuoden 2013 loppuun, muuten museo on tietysti auki jatkuvasti, vuodet ympäri.

Tutkija Suvi Kuisma johdatteli meidät läpi näyttelyn kertoilemalla meitä kiinnostavia tietoja ja tarinoita. Pari tuntia kului näyttelyissä joutuisasti. Museon myymälästä löytyi vielä kiinnostavaa alan kirjallisuutta ja julisteita kotiin vietäviksi. Voitto- ravintolassa nautimme hyvän lounaan. http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/hiihtomuseo

Suomen Moottoripyörämuseo Niemen satama-alueella oli seuraavana kohteenamme. Siistissä tiilirakennuksessa meidät otti vastaan innokas moottoripyörämies Riku Routo. Hän kertoili pyöristä, museon historiasta ja omista värikkäistä tekemisistään. Näyttelysalit olivat todella hyvän näköisiä, samoin näyttelypyörät. http://www.moottoripyoramuseo.fi/

Tällaiset pienet, korkeintaan päivän reissut tuntuvat olevan porukkamme mieleen. Näillä kerkiämme saada sopivasti uutta tietoa, ehdimme jutella mukavia ja saamme muutenkin pientä piristystä arkeen. Näin jatketaan ja suunnitellaan uusia seikkailuja.

 

Loimaan Perinnesuksen syysretki 16.10

 

PorPr:n sotilaskoti Kuva Jouko Pukki)

Porin Prikaatissa toimivasta Porilaismuseosta yliluutnantti Heikki Saarinen kutsui meidät tutustumiskäynnille museoon.

Kutsun taustalla on vuosia kestänyt yhteistyö näyttelymme ja Porilaismuseon välillä.

 

http://www.porinrykmentin-porinprikaatinkilta.fi/default2.asp?active_page_id=335

http://www.sakyla.fi/fi/tietoa-kunnasta/porin-prikaati

vvvvv

Retkelle lähdemme tiistaina 16.10 klo 17 Loimaan Pyörähuollon edestä kimppakyydillä niin, että tarkoituksemme on olla Säkylässä klo 18.

Heikki Saarinen esittelee museon ja sen kokoelmia.

Museovierailun jälkeen Loimaan Perinnesuksi tarjoaa osallistujille kahvit Säkylän Sotilaskodissa.

 

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittaudu Joukolle

 

http://joukopukki.kuvat.fi/kuvat/Loimaan+Perinnesuksi/

http://loimaanperinnesuksi.nettisivu.org/loimaan-perinnesuksi/

Porin Prikaatissa olevan Porilaismuseon museonhoitaja yliluutnantti Heikki Saarinen on kutsunut meidät vieraiksi museoon. Museovierailu on tarkoitus toteuttaa syys-lokakuun aikana. Yhteistyö ja kanssakäyminen jatkukoon!
Oikealla linkkien viimeisenä on linkki, jossa löytyy Porilainen-lehden sivuilta 36 – 37 juttua aiheesta.

www.puolustusvoimat.fi

 

Loimaan Perinnesuksen porukka kiittää Esaa! (kuva Jouko Pukki)

 

Saunaan

Maanantaina 18.6 lähdetään Pyöräkorjaamolta saunareissulle Ypäjälle. Esa kutsui meidät ja lupasi tarjota kahvit ja makkarat. Muista ilmoittautua ma puoleen päivään mennessä Joukolle tai Ristolle.

Reissuun lastataan autot Pyöräkorjaamolla samaan tyyliin kuin Matin Museollekin. Nyt voivat varmaan ne antaa autojensa levätä, jotka viimeks tarjosivat kyytiä. Riston Reeraamolta lähdetään klo 17.30. Tervetuloa!

 

 

LPS Matin Museossa

Matin Museolla (kuva Jouko Pukki)

Kesä tuli , käki sanoo Kukkuu…

Kesä tuli ja sitä myötä ensimmäinen kesäretki Matin Museoon Oripään Myllykylään. Osallistujia oli kymmenkunta ja ryhmämme sai erinomaisen opastuksen, vastaukset visaisiin kysymyksiin ja selitykset lukemattomille erikoisille esineille. Museossa on monipuolinen kokoelma erilaisia koneita, työkaluja, tarve-esineitä, kulkuneuvoja, jalkineita, pakkauksia, … Siinä meni pari tuntia rattoisasti, kiitos hyvien oppaiden ja mielenkiintoisten esineiden! Reissustamme kiinnostuneet voivat kysellä kokemuksestamme meiltä. Voimme kertoa siitä mielellämme. Kuvia on vähän tässä ja lisää Facebook-sivuillamme. Suosittelemme!

(Alla mainittu reissu on siis jo tehty)
Perinnesuksen porukka lähtee käymään Matin Museolla Oripään Myllykylässä. Kevään ensimmäiselle retkelle lähdetään Pyöräkorjaamolta ma 28.5. klo 17.30.
Katsotaan siinä, kuinka monella autolla mennään sinne.

Matin monipuolinen museo on varmasti näkemisen arvoinen. Tervetuloa mukaan!

Kuukauden kysymys:

Kuka hiihtää yllä olevassa otsikkokuvassa?

Vastaukset minun s-postiin. -Jouko-

Vastauksia ei ole kuulunut. Vihje 1:

Hiihtäjä on pysyvästi tässä paikassa.

Valveen Teuvo on voittaja mutta muut mitalistit on vielä tulematta maaliin.

Vihje 2 :

Kyseinen hiihtäjä kilpaili myös eläimen avustuksella.

Vastaus on Eero Mäntyranta. Patsas on Pellossa. Vihjeen eläin on poro, Eero Mäntyranta osallistui aktiiviuransa jälkeen ajoporoilla kilpailuihin.

Kiitos osallistujalle! Onnea Teuvo, palkinto tulee myöhemmin.

 

Kevät tuli , lumi suli, puro sanoo puli puli

Kevään tulo merkitsee meille hengähdystaukoa säännöllisistä näyttelyistä. Tilauksesta näyttelyämme esitellään tietenkin vuoden ympäri.

Kesätauon aikana järjestelemme ja uudistamme näyttelyämme. Otamme myös edelleen mielellämme vastaan talviurheiluvälineitä. Erityisen kiinnostuneita olemme esineistä, joiden menneisyydestä tai käyttäjistä on tietoa. Näyttelysunnuntait jatkuvat säännöllisesti taas ensi talvena.

Tervetuloa näyttelyymme !

Ennen ensi talvea yhteydenottoihin vastaa Jouko.

Jouko Pukki 0500 324799

 

Loimaan Pyörähuolto

Satakunnantie 27, 32200 LOIMAA

Mob: 0500 324 799

 

 

Nautitaan hiihdosta ja sen perinteistä!

Maaliskuun makeat hiihtokelit ja vesitornin mäen pulkkailut ovat parhaimmillaan. Juvan ulkoilureitin ladut ja luistelupaana ovat mainiossa kunnossa. Reitti ei siis ole missään nimessä suljettu. Reitillä ei vain ole iltavalaistusta Tapani-myrskyn takia. Puut on kuitenkin korjattu pois ja reitti on paremmassa kunnossa kuin koskaan! On runsaasti puhdasta lunta eikä lainkaan roskia.

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna houkuttelee myös Huovinretki. Vampulan ulkoilumajalla on myös Loimaan Perinnesuksen liikkuva näyttely sunnuntaina klo 10 – 14. Tervetuloa!

http://www.huovinretki.fi/laturetki.html

Maaliskuun makeat hiihtokelit ja vesitornin mäen pulkkailut ovat parhaimmillaan. Juvan ulkoilureitin ladut ja luistelupaana ovat mainiossa kunnossa. Reitti ei siis ole missään nimessä suljettu. Reitillä ei vain ole iltavalaistusta Tapani-myrskyn takia. Puut on kuitenkin korjattu pois ja reitti on paremmassa kunnossa kuin koskaan! On runsaasti puhdasta lunta eikä lainkaan roskia.

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna houkuttelee myös Huovinretki. Vampulan ulkoilumajalla on myös Loimaan Perinnesuksen liikkuva näyttely sunnuntaina klo 10 – 14. Tervetuloa!

http://www.huovinretki.fi/laturetki.html

Maailma on valoisa ja sopiva suksinäyttelylle

Lumen tulo oli meille merkkinä siitä, että Loimaan Perinnesuksen näyttely avattiin. Loimaan Lehti kertoo tarkemmin, mitä uutta ja erikoista meillä on tänä talvena. Lyhyesti kerrottuna meillä on uutuutena yli 70-vuotias ”Maailman paras potkuri”, lisää vanhoja suksia ja muita hiihtovarusteita, uusia mukavia tarinoita, valokuvia ja pääasiassa kirjastojen poistokirjoista rakentuva urheilukirjasto.

Saimme juuri Loimaan Jankon vanhan vihreänharmaan hiihtopuseron 1960-luvulta! Kiitos Heikki!

S

Loimaan Lehden http://www.loimaanlehti.fi/uutiset/294912.html nettisivulla on myös voiteluohjeita.

Museohiihtokausi on avattu !
Talkooporukan ensimmäisessä kokoontumisessa aktiivisia osanottajia oli toistakymmentä. Tilauksesta näyttelyyn pääsee vaikka heti ja sunnuntaisin ruvetaan olemaan auki vuodenvaihteen jälkeen.

tiedustelut: joukopukki at hotmail.com.