LPS-toimintaa ja kehittämistä UUSI

Jotain on tehty, tehdään ja aiotaan tehdä

LPS-kehittämistä 12-2013 /JP

Loimaalainen suksiin ja muihin menneitten aikojen talviliikuntavälineisiin erikoistunut näyttelymme toimii seitsemättä vuotta nykyisessä paikassaan Loimaan Juvalla. Koko ajan kokoelmat ovat laajentuneet lahjoitusten ja omien hankintojen ansiosta. Olemme toimineet suksinäyttely-nimellä ja vuodesta 2008 olemme käyttäneet Loimaan Perinnesuksi–nimeä.

Keräily lähti käyntiin yhden ihmisen innostuksesta mutta laajeni museomaiseksi toiminnaksi Juvalle päästyään. Mukaan tuli silloin noin kymmenen perinneaiheesta kiinnostunutta henkilöä, joille tästä muodostui yhteinen harrastus. Nykyisin asioita suunnitellaan ja päätetään julkisesti ilmoitetuissa kokoontumisissa ja asiat hoidetaan ryhmän yhteisin voimin.

Keräily- ja näyttelytoiminnan tavoitteena on ollut monia eri asioita. Ensimmäisenä oli opetuksellinen tavoite. Lähtökohtana oli esitellä koululaisille vanhoja hiihtovälineitä ja niiden kehitystä. Vanhojen välineiden kokeilu ja vertailu nykyvälineisiin tuli mahdolliseksi sitä mukaa kuin saimme useita samanlaisia välineitä. Näin osaa kokoelmasta voitiin käyttää ”toimivan museon” periaatteella. Samaan tapaan aikuisetkin ovat voineet hiihdellä tasamaan ladullamme näytöstyylin ns. perinnehiihtopäivänä.

Elämyksellinen tavoite täyttyy mielestämme siinä, kun näemme käsityön taidon, kauneuden ja kekseliäisyyden näytteitä eri ikäisissä liikuntavälineissä ja –varusteissa. Löydöt ja omien tuttujen tunnistaminen näyttelyesineiden joukosta tuottavat iloa kävijöissä. Näin vanhemmat ja isovanhemmat saavat myös siirrettyä suvun ja perheen perinnetietoa kertoessaan jälkipolville näyttelyesineiden kautta omaa historiaansa.

Perinnehiihdot, tervausnäytökset ja voiteluopastukset tuovat vanhat tavat ja tyylit tutuiksi kaiken ikäisille näyttelyvieraille. Muodot, tyylit, materiaalit ja värimaailmat taas tulevat tutuiksi eri vuosikymmenten suksia, tekstiilejä, mainoksia ja valokuvia tarkastellessa.

Paikkakunnan ja yleisen liikuntaperinteen tallentaminen on myös tärkeä tehtävämme. Keräämme valokuvia, palkintoja, lehtileikkeitä ja tallennamme muistitietoa haastatteluin. Omaan kirjastoomme keräämme erityisesti urheilukirjallisuutta.

Harrastajajoukkomme toiminta on varsin yksinkertaista ja selkeää, kun pääpaino on tekemisessä. Talous hoituu lähinnä ryhmäläisten omasta kukkarosta. Jokaisessa kokoontumisessa on kahvia ja vähintään keksiä ja korppuja, joita kukin tuo, kun mieleen juolahtaa tarjota jotain kavereille ja näyttelyyn poikkeajille. Samoin pienet hankinnat, silmiin osuneet mielenkiintoiset näyttelyyn sopivat esineet jne. maksetaan omasta pussista. Vapaaehtoisesta kävijöiden lahjoituskassasta kertyy vuosittain muutama kymppi, jonka rahan käytämme pieniin korjauksiin ja kunnostuksiin Loimaan kaupungin käyttöömme antamassa parakissa. Retket ja tutustumismatkat olemme perinteisesti maksaneet jokainen itse.

Tällainen toiminta on ollut mahdollista, koska näyttelyn rakentaminen, materiaalit ja näyttelyesineet – kaikki on perustunut lahjoituksiin, kierrätykseen ja talkootyöhön. Emme kerää pääsymaksuja emmekä ole anoneet toiminta-avustuksia.

Tiedottaminen ja mainonta on myös hoidettu mahdollisimman pienellä rahalla. Olemme tehneet kierrätysmateriaalista esim. näyttelyparakin mainoskyltit ja opasteet.

Nettimainonnassa sosiaalinen media, lähinnä Facebook  https://www.facebook.com/groups/119961914707463/ on ollut pääkanava. Lisäksi jatkuvana tiedotuspaikkana on kotisivu http://loimaanperinnesuksi.nettisivu.org/ , joka on mainosrahoitteisella ilmaissivulla. Paikallis- ja maakuntalehden ilmaiset seurapalstat ovat olleet lehti-ilmoittelumme pääasiat. Olemme saaneet palstatilaa lehdissä ja paikallisradiossa myös, kun olemme kehitelleet uusia näyttelyymme liittyviä aiheita uutisvinkeiksi.

Opinto- ja tutustumismatkat ovat kuuluneet Loimaan Perinnesuksen toimintaan koko olemassaolomme ajan. Retkiä on tehty mm. urheilumuseoihin Helsingissä, Lahdessa ja Pohjanmaalla. Matkoilla on pystytty luomaan uusia kontakteja, opittu museo- ja näyttelyasioissa sekä samalla on myös kerrottu ja jaettu informaatiota omasta näyttelystämme.

Joukkomme koostuu eri alojen ammattilaisista ja harrastajista. Omasta ryhmästämme löytyy ammattitaitoa ja työkaluja mitä moninaisimpiin käsitöihin, joita tulee eteen näyttelytiloja uudistettaessa tai vanhan rakennuksen kunnossapidossa. Meillä on myös vilkkaiden ja hyvin kotiseutumme tuntevien ryhmäläistemme kautta mainio kontakti paikkakunnan väestöön. Näin tieto kulkee hyvin lahjoittajien, keräilijöiden ja LPS-väen kesken. Vaikka näyttelymme ei mitenkään ole pelkästään esim. kilpahiihtoon keskittyvä, hyvät yhteydet urheiluseuroihin ovat tärkeitä.

Edellä on kerrottu yli viiden vuoden aikana kehittyneitä ja kannaltamme hyviksi havaittuja toimintatapoja. Näillä periaatteilla on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin, ollaan sitten ry tai ei.

Rekisteröitymisasia on ollut pinnan alla oikeastaan koko julkisen toimintamme ajan. Muutamaan kertaan asiat olisivat voineet sujua kätevämmin, jos olisimme olleet ry. Useammin kuitenkin olemme muistutelleet toisillemme oman vapauden merkityksestä. (Mitä se sitten tarkoittaneekaan.) Toisinaan olemme miettineet sitä, kuinka paljon vähemmillä muodollisuuksilla olemme selvinneet . Vastaavasti olemme voineet keskittää voimamme mielestämme oleelliseen eli toimintaan.

Käytännössä olemme kuitenkin jatkuvasti kirjanneet kaiken toimintamme. Meillä on hyvin ajan tasalla oleva vieraskirja, josta käy selville kävijämäärät sekä siihen on myös kirjattu viime vuosina meille tulleet lahjoitukset sekä parakilla tehdyt työt ja tekijät. Samoin sinne on laitettu ylös jokainen porukan kokoontuminen sekä osallistujat. Vieraskirjassa on jopa tulostettuja kuvia tapahtumistamme ja lehtileikkeitä.

Sähköisesti toimintaamme on tallennettu tietokoneellemme, muistitikuille ja DVD-levyille. Osa toimintaamme koskevista tiedoista on nähtävissä kotisivuillamme ja Facebookissa. Koko toimintamme ajasta meillä on hyvin kattavasti kuvamateriaalia niin näyttelystä kuin toiminta- ja retkipäivistäkin. Suuri osa kuvistamme on myös vapaasti netissä tarkasteltavina.

Verkostoituminen ja yhteydenpito museoiden, urheiluseurojen, liikuntajärjestöjen ja koulumaailman kanssa on kehittynyt jatkuvasti. Tarvetta on hoitaa ja kehittää tulevaisuudessa juuri tätä aluetta. Aktiivinen yhteydenpito ja tiedottaminen ovat hyvin tärkeitä.

Näyttelyesineiden valokuvaus ja luettelointi ovat tavoitteenamme lähitulevaisuudessa. Näin saamme toimintamme ja näyttelymme lähemmäksi museoiden käyttämiä menetelmiä ja tapoja. Näissä asioissa toivomme asiantuntija- ja koulutusapua Maakuntamuseolta ja paikalliselta kameraseuralta.

Loimaan Perinnesuksen toimitilat ovat Loimaan kaupungin omistamassa parakissa Juvan ulkoilualueella n. 2 km:n päässä kaupungin keskustasta. Tilat ovat meille tyydyttävät. Kaupungin päätöksellä vuodelta 2011 parakki on annettu käyttöömme ja voimme rauhassa kehittää toimintaamme siellä.

Edellä kerrotuin edellytyksin, suunnitelmin, tavoittein ja mielialoin olemme aloittamassa uutta talvikautta. Talkoolaisten opastus- ja valvontavuorot on jaettu ja toimintaamme tulevan uuden talkooväen kouluttamiseen ollaan valmistauduttu. Loimaan Perinnesuksen tulevaisuutta ja jatkuvuutta turvaava suunnittelu on myös käynnissä.

Loimaalla 6.12.2013 Jouko Pukki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *