Tumman veden päällä -elokuva

Fanibussi/vieraskirja

Perinnesuksi luistaa myös elokuvissa…
https://www.seutu-sanomat.fi/jutut/perinnesuksi-luistaa-myos-elokuvissa-3419

 

Tumman veden päällä – LPS mukana

Alkukesästä 2012 meihin Loimaan Perinnesukseen otettiin Solar Filmsistä yhteyttä ja kysyttiin mahdollisuuksistamme lainata talviliikuntavarusteita, erityisesti suksia Peter Franzénin elokuvaan Tumman veden päällä. Harri Kirvesniemi Kiteeltä oli vinkannut meistä ja vanhoista suksistamme. Filmiin nimittäin tarvittiin 1970-luvun loppupuolen tavaraa.

Lavastajan apulainen Eero Piitulainen ja rekvisitööri Riina Sipiläinen neuvottelivat kanssamme ja noutivat suksia, sauvoja, monoja, hiihtovaatteita, julisteita ja muuta urheilukaupan lavastamiseen tarvittavaa tavaraa hyvän autokuorman. Raimo Peiposelta saimme filmiväen mukaan aikaan sopivia vanhoja suksia, jotka olivat vielä kaupan paketeissa.  Kesäkuvauksiin meni Heinosen Ristolta muutama polkupyörä lainaan.

Kuvaukset olivat Keminmaassa kesällä 2012 ja talvella 2013 ja elokuva valmistui niin, että ensi-ilta on 6.9. 2013 nykytavan mukaan hyvin monilla paikkakunnilla samaan aikaan. Maailmanensi-ilta oli Keminmaassa 31.8. ja sinne Loimaalta lähti kuusihenkinen edustusryhmä, joka vahvistui vielä kolmella Lapin ja Sieppijärven edustajalla.

Fanibussi lähti jo päiviä ennen viikonloppua pohjoiseen ja juna toi loput Loimaalta lähteneistä juhlavieraista Keminmaahan ensi-iltapäivänä. Keminmaahan oli järjestetty todellinen filmijuhla, johon osallistuivat paikkakuntalaiset, näyttelijöitä ja filmiväkeä sekä runsaasti muuta juhlayleisöä. Filmin molemmat näytökset 600 hengen katsomolle olivat loppuunmyydyt. Juhlaohjelma ennen elokuvaa sisälsi hyvät puheet, tanssi- ja lauluesitykset ja filminteossa mukana olleiden esittelyt.

Sitten seurasikin juhlan pääesitys, jonka jälkeen yleisö osoitti seisaalleen nousten suosiotaan erinomaiselle elokuvalle. Tämän jälkeen jatkui  juhlagaala kestityksineen. Pohjoisen tapaan oli poronkäristystä, juhlajuomaa ja muuta suuhunpantavaa. Illan ohjelmasta vastasivat pääasiassa musikantit eli Irina Björklund orkestereineen, filmin päätähdet lauluineen ja juhlasalissakin esiintynyt laulaja Katja Lukin.

Todella lämminhenkinen ja välitön juhla oli ja kansa pääsi läheiseen kontaktiin päätähtien kanssa heidän liikkuessaan ja jutellessaan vapautuneesti ennetään tuttujen ”kylänmiesten” tai elokuvan kuvausten aikaan tutuiksi tulleiden ihmisten kanssa.

Loimaalaisten kommentit pitkän pohjoisen reissun jälkeen ovat olleet yksimielisen myönteisiä ja tyytyväisiä. Reissu kannatti ehdottomasti tehdä ja elokuvaa voimme suositella. Tumman veden päällä –elokuva on rankka aiheeltaan mutta fiksusti toteutettuna se on komeaa katsottavaa loppuun saakka.

Niin ja se meidän kannaltamme tärkeä asia: Meidän suksia ja värkkejä näkyy pitkin kuvaa ja lopputekstit kannattaa katsoa tarkkaan. Kyllä Loimaan Perinnesuksi siellä on!     -JP-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *